Jongeren van 16, 17 en alcohol 1


Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe alcoholwet, niet meer drinken voor je 18e. Het duurt denk ik enige tijd voordat deze wet is ingeburgerd.
Uit gesprekken met 16 en 17-jarigen verneem ik dan ook, dat zij nog redeneren vanuit het feit dat het kort geleden nog wel mocht. Het kan dan ook een lastige klus zijn hen ervan te overtuigen hun eerste drankervaring uit te stellen tot hun 18e.

Verleidingen
Wij zijn allen ook jong geweest en hebben voor dezelfde verleidingen gestaan, maar jong zijn toen verschilt toch echt wel van jong zijn nu.

  • Meer televisiezenders. Meer blootstelling aan reclame.
  • Tegenwoordig zijn er heerlijke drank en cocktailmixen kant en klaar verkrijgbaar. De markt richt zich hiermee op jongeren. Aantrekkelijk! Deze makkelijk te drinken alcoholische dranken vullen de schappen in de winkels.
  • Via social media kunnen jongeren makkelijker afspreken, uitgebreid delen wat voor drankje lekker is, wie er wel of niet wat kan regelen. Met foto’s en al. Hiermee wordt het al snel normaal gevonden dat er tijdens het chillen of feesten alcohol genuttigd wordt.
  • In vergelijking met vroeger hebben veel kinderen van nu meer geld te besteden.

We weten nu meer over de ‘negatieve’ effecten van alcohol op de ontwikkeling van de hersenen in de pubertijd.
Juist wanneer de hersenen in deze fase van rijping pieken, zijn jongeren kwetsbaar. Ze gaan experimenteren zonder de gevolgen te kunnen overzien. Vandaar dat de overheid heeft besloten de wet aan te passen van 16 naar 18.

Realiteit
Met die paar verschillen van jong zijn vroeger en nu, probeer ik aan te geven dat de jongeren van nu veel meer blootgesteld worden aan en gevoed worden door prikkels en verleidingen.
Ze gaan proeven en merken dat het best aantrekkelijk is je wat losser te voelen. Deze ervaring bovenop alle prikkels van buitenaf kunnen een druk creëren binnen een vriendengroep. Zo van, ’chillen zonder alcohol is niet gezellig’.
Dit wordt dikwijls niet als groeps-druk ervaren, omdat zij zich hier niet bewust van zijn.
De leeftijdgrens van 18 doet hen niet veel. Ze regelen drank en weten misschien wel meer over de verschillende dranken en mixjes die lekker zijn, dan jij als ouder.

think befor you drink - FullSizeRender

Natuurlijk wil je als ouder je kind beschermen, maar wanneer je uitsluitend verbiedt, denk ik dat je als ouder voorbijloopt aan de realiteit.
Misschien ontneem je hiermee de mogelijkheid om erover te communiceren, terwijl dit het meest belangrijke middel is. Contact!
Houd hierbij in gedachten dat jongeren zich onder andere in de fase van grenzen verkennen en afzetten bevinden. Zich losmaken van jou.

Communiceren, erkennen en ondersteunen

  • Jouw zorg bespreken is goed. Het is belangrijk dat je uitlegt waarom je liever niet wilt dat je kind drinkt. Toon hierbij ook begrip voor de situatie van je kind. Onthoudt, wat jij zegt doet ertoe (al voelt het soms van niet).
  • Luister naar je kind. Als je kind weleens heeft gedronken, vraag dan hoe het voelde. Hoe ervoer hij/zij dat. Hiermee erken je de mogelijk positieve aspecten waarna je de negatieve effecten makkelijker bespreekbaar kunt maken.
  • Ken de leefwereld van je kind. Praat over de vriendengroep waar hij/zij zich vaak tussen bevindt. Speelt alcohol een rol? Wat vindt hij/zij hiervan?
  • Stel grenzen en bespreek de consequenties wanneer hij/zij deze overschrijdt.
  • Geef het goede voorbeeld. Je kind spiegelt zich aan jou.

Praat ook eens met andere ouders. Je zult merken dat zij het ook best lastig vinden.

Bekijk ook het volgende filmpje. Voor jongeren!

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Jongeren van 16, 17 en alcohol

 • Karen Blanken

  Heel goed geschreven Stella – hier zou veel meer aan dacht aan besteed moeten worden. Leren ipv verbieden. Veels te spannend anders – 🙂