De invloed van ademhalingsoefeningen op het kalmeren en reguleren van emoties.


We worden allemaal geprikkeld door de wereld om ons heen. Bij kinderen en jongeren gebeurt dit in hogere mate. Zij beleven immers bergen nieuwe ervaringen en uitdagingen. Soms kan dit leiden tot piekeren, spanningen, faalangst, verdriet en boosheid. Hoofd en lichaam ervaren stress.

Stress
Kinderen reageren op verschillende manieren wanneer zij stress ervaren.
Sommigen ervaren hoofdpijn of buikpijn, terwijl anderen geïrriteerd reageren of problemen ervaren op het gebied van concentratie. Kinderen die veel stress momenten ervaren hebben ook vaak moeite met in slaap komen en kunnen last hebben van nachtmerries.

Een van de simpelste manieren om een kind te helpen omgaan met stress is haar/hem leren te relaxen. In mijn coaching speelt binnen ontspanningsoefeningen de ademhaling een belangrijke rol.

Borstademhaling en buikademhaling
Stress heeft een directe invloed op je ademhaling. Wanneer je zenuwachtig en gestrest bent, adem je oppervlakkiger en sneller. Je maakt dan gebruik van een borstademhaling. In extreme gevallen gaat de ademhaling te snel en kun je de controle zelfs verliezen. De buikademhaling is de beste ademhalingstechniek. Hierbij wordt namelijk actief gebruik gemaakt van het middenrif. Dit is een grote spier die een soort scheidingswand vormt tussen de buik- en de borstholte. Door de werking van deze spier wordt tijdens het inademen de lucht tot diep in de longen gezogen. Dit zorgt voor een rustige, diepe ademhaling.

Oefenen en toepassen

    • Om kinderen en jongeren bewust te maken van deze spieren, vraag ik ze bijvoorbeeld eerst hun arm- en beenspieren aan te wijzen. Wanneer ik vervolgens vraag de ademhalingsspieren aan te wijzen, kijken ze me dikwijls verbaast aan. Door middel van een paar oefeningen en technieken leer ik ze ontdekken.
      ★ Ga rechtop zitten of ga rustig liggen. Leg je handen ontspannen op je buik net boven de navel en sluit je ogen. Adem rustig diep in door de neus en voel hierbij je buik omhoog bollen, adem rustig uit door de mond. Herhaal dit een paar keer. Bij jonge kinderen kun je eerst oefenen met een knuffel op de buik waarmee de buikademhaling zichtbaar wordt.
    • Kinderen en jongeren pikken het snel op. Verrassend mooi om vervolgens te horen hoe en wanneer ze de ademhaling zelf hebben toegepast. De eigen invloed op de ademhaling en de effecten ervan worden dikwijls als magisch ervaren.

Voor jong en oud
Volwassenen en kinderen maken vaak onbewust standaard gebruik van borstademhaling. Eigenlijk zou iedereen ademhalingsoefeningen moeten doen, net zolang de buikademhalingsoefening een natuurlijke reflex wordt, ook in stressvolle situaties. Bewust bezig zijn met je ademhaling stelt je in staat stress van je af te zetten.

Positieve effecten van ademhalingsoefeningen
★Bij een rustige, juiste ademhaling synchroniseren de hersenen hun activiteit en werken afzonderlijke delen beter samen. Balans!
★Zelf grip hebben op het versterken van focus en aandacht.
★Zelf grip hebben op het kalmeren en reguleren van eigen emoties.
★Bewust zijn van je ademhaling en je eigen invloed hierop uit kunnen oefenen, deze ‘gedachte’ alleen al heeft een kalmerende werking.

Ademhalingsoefeningen leveren een belangrijke bijdrage in het zelf kunnen kalmeren en reguleren van emoties.

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, mijn columns, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.