Familievakantie: Ontdek de Algarve in Portugal en laat je inspireren. 3


Vakantie is de periode van het jaar van even niets te moeten, als gezin even lekker van- en met elkaar genieten. Hebben jullie al vakantieplannen?
Namens ‘de leukste kinderen’ heb ik deelgenomen aan een 3-daagse persreis Algarve Family Holidays in Portugal. Ik heb een aantal ervaringen opgedaan voor een fijne gezinsvakantie in de Algarve. Deze ervaringen kunnen jullie lezen in mijn reisverslag.

De reis start met een vroege vlucht naar Faro. Wanneer het vliegtuig de landing inzet, kijk ik verheugd uit het raampje. De zon schijnt uitbundig en vlak voordat we de grond raken zie ik in de vegetatie verschillende ooievaars. Een bijzonder welkom! Op Faro ontmoet ik de andere deelnemers. Het driedaagse volle reisprogramma kan nu echt beginnen. Ga je mee?

Dag 1
We rijden richting Almancil naar Quinta do Lago ten westen van Faro, een gebied geliefd bij golfers. We verblijven in Martinhal Quinta Family Resort. Tijdens een rondleiding over het resort, horen we over de verschillende faciliteiten en mogelijkheden die er zijn voor een aangenaam verblijf voor het hele gezin. De villa’s zijn zeer luxe, van alle gemakken voorzien met elk een eigen zwembad. Ook beschikken alle slaapkamers een 2 persoon bed en ruime badkamer. Handig voor bijvoorbeeld meerdere gezinnen.

‘s-Middags stappen we van een pier in de buurt van de jachthaven van Faro op een boot van Formosamar en varen we door het mooie Ria Formosa Natural Park. Hier ontmoeten we ook onze gids Diana Nunes van Portugal4u. De zon, blauwe lucht en een vriendelijk briesje vormen de omlijsting van deze mooie tocht. We varen een stukje door een natuurgebied die bestaat uit een wirwar van kleine eilandjes moerassen en zoute slikken. Het is sterk onderhevig aan eb en vloed. Dit trekt mooie vogels aan. Het is een beschermd gebied en wordt één van de zeven natuurwonderen van Portugal genoemd. Terwijl de gids wijst naar lepelaars, vertelt over oesters en schelpdieren, zie ik vissers die hun netten ontwarren langs een kade.

In de verte zie ik een vuurtoren verschijnen. Deze bevindt zich op een eilandje met een zeer toepasselijke naam IIha do Foral (vuurtoren eiland). We gaan aan land. Het is een visserseilandje, er heerst een rustige bijna idyllische sfeer. Het heeft een mooi zandstrand, het uitzicht is  adembenemend!

Zanderige paadjes omringt door geurende bougainvilles, oleanders en andere mooie bloemen, leidt ons naar een klein restaurantje ‘A do João’. Ik heb werkelijk nog nooit zulke lekkere schelpdieren, oesters en vis gegeten!

‘s-Avonds sluiten we, na een diner in M Bar Martinhal Quinta Family Resort, deze eerste lange indrukwekkend mooie eerste dag af.

Dag 2
Vandaag starten we met een boottrip langs de kust. Onze vaste chauffeur van Algarserra brengt ons rond 09:00 naar de haven van Albufeira. De lucht is blauw met hier en daar een wolkje, maar O jee, het vriendelijke briesje van gisteren voelt vandaag wat steviger aan. We vernemen dat met een enigszins aangepaste vaarroute, het veilig is om uit te varen. Nu ben ik niet zo’n held op het water en stap met enigszins knikkende knieën de boot in. We varen langs de westkust, de heerlijke geur van zeewater adem ik diep in, terwijl ik mijn ogen uitkijk. De kustlijn is rotsachtig met prachtig afwisselende baaien en stranden, werkelijk adembenemend mooi.

Via AlgarExperience kun je zien wat je allemaal kunt ervaren langs de kust. Terugvaren naar de haven verliep heftig, omdat we nu namelijk tegen de golven in moesten varen. Na een bruisend avontuurlijk en onvergetelijk spetterende tocht, komen we dankzij onze ervaren kapitein weer veilig aan in de haven. Op een terrasje in het zonnetje uitkijkend over zee, met het zout nog prikkelend in mijn ogen, geniet ik onder het genot van een kopje koffie, na van de mooie tocht en de goede afloop. Ps., Er werden deze dag geen bootjes verhuurd en er waren dan ook geen andere boten dan de onze te zien op zee!

Bijgekomen en enigszins opgedroogd komen we vervolgens aan in het plaatsje Guia. Dit prachtig oude dorpje staat er bekend om dat je hier de beste kip piri-piri ter wereld kunt eten. Nu dacht ik dat piri-piri een Oosters gerecht was, maar we horen dat dit van oorsprong Amerikaanse kruiden zijn. Door Portugese zeevaarders zijn deze naar Afrika gebracht. Daar maakte men er vervolgens een gerecht van en dit maakt nu onderdeel uit van de Portugese nationale keuken. Bij restaurant Ramires staat er een tafel voor ons gedekt voor de lunch, 1 keer raden wat er op het menu staat;)

Heerlijk, de beste piri-piri die ik heb gegeten! Na de lunch hebben we nog even tijd om door de mooie straatjes van Guia te lopen. Fijn om ook even de sfeer van het dorpje te proeven en onze heerlijke lunch te laten zakken voordat we weer de auto in stappen.

Onderweg zag ik al vele grote reclame borden van Zoomarine. Dit ligt ook in Guia en natuurlijk gaan we dit bezoeken. Mijn eerste indruk is dat het groot is. Denk aan een groot waterpark, dierenpark en pretpark in één. We starten ons bezoek met een wandeling in een grote volière, een mooi verblijf van veel soorten vogels. Bij de ingang word ik ontvangen door een grote pauw, die vervolgens heel ontspannen een stukje met me meeloopt.

Naast een waterpark met glijbanen, golfslagbad, wildwaterbaan, aquarium met haaien, T-rex tentoonstelling en vele dieren, worden er ook 5 optredens gegeven. Zo hebben wij een voorstelling van dolfijnen, zeeleeuwen en een zeer vermakelijk spektakel van piraten rondom hun piratenboot gezien.Ook is het educatief, zo is er een opvang voor zieke dieren, hier wordt duidelijk gemaakt dat ieder dier voor een rede op aarde is.

Je kunt in dit park ook met dolfijnen zwemmen. Zo worden we begeleid naar een afgeschermd gedeelte van het park waar in verschillende mooie, goed verzorgde bassins dolfijnen zwemmen. Hier heb ik zelf ook dolfijnen mogen aanraken en werd er zelfs door 2 gekust. Een hele belevenis! Alhoewel de dolfijnen mij de indruk geven er plezier in te hebben, heb ik er persoonlijk wel een dubbel gevoel bij.
Zoomarine biedt veel, superleuk voor grote en kleine kinderen. Als gezin kun je hier de hele dag met veel plezier vertoeven!

Rond 17:00 zijn we voor even in onze accommodatie, met een snelle douche laat ik het zout van vanmorgen van me afspoelen.

Zo gaan we fris op weg naar Quarteira om het AquaShow Park te bezoeken. De verschillende glijbanen die opdoemen aan de horizon, waarvan er één super hoog is, verraden al van ver dat we in de buurt zijn. We krijgen een rondleiding en ik ervaar dat dit een super waterparadijs is voor groot en klein.

Naast het AquaShow Park ligt het Aquashow Park Hotel, ideaal om te verblijven wanneer je maar geen genoeg kunt krijgen van het watervertier in het park. Bij 1 overnachting heb je bijvoorbeeld 2 dagen toegang tot het park. In het Hotel genieten we van een warm en koud buffet met als toetje een shot tequila met zout en een schijfje citroen. Oef…na zo’n lange enerverend mooie dag…. zal ik straks lekker slapen!

Dag 3
Na een goede nachtrust en weer een heerlijk ontbijt maken we ons klaar voor een jeepsafari. George is onze chauffeur van Portitours en zal ons meenemen door het binnenland van de Algarve. Het is een mooie dag, de zon schijnt uitbundig en er staat een vriendelijk briesje. George begint meteen vrolijk te vertellen over de omgeving en zijn jarenlange ervaringen. Allemaal fijne ingrediënten voor een mooie dag! Na een stukje rijden op reguliere wegen, slaan we af en verruilen de verharde wegen zich voor zanderige paden. Deze brengen ons langs geurende bloemen en kruidenvelden. De mooie uitzichten met de geur van sinaasappelbloesem zal ik nooit vergeten. Regelmatig duikt George met de Jeep de berm in en plukt hier allerlei kruiden en bloemen (eucalyptus, tijm en lavendel) en laat ons ruiken en ervaren. Hij heeft hier heel veel verstand van.

We komen mooie dorpjes tegen en in één van die dorpjes stappen we uit. Hier verteld George over bijen, honing, stuifmeelkorrels, vijgen en een likeur die van amandelen wordt gemaakt. Ook mogen we proeven, wat een feest aan smaken, heerlijk!


Halverwege en na een heerlijke lunch vervolgen we de tour over paden die wat rotsachtiger zijn. Deze paden brengen ons langs kurkbomen, rivieren, wederom mooie natuurpracht met hier en daar een enge afgrond. Behendig weet George zich een weg te banen, ook als we plots moeten stoppen voor een kudde schapen. Het was een geweldige tour. Ook vraag ik George hoe dit met kleine kinderen ervaren word. Hij vertelt dat ze afhankelijk van de leeftijd de route aanpassen. Voor kleine kinderen hebben ze autostoeltjes. “Met het tijdig aangeven van in welke samenstelling de groep is (ook eventuele handicaps), stel je Portitours in staat hierop in te spelen en te informeren”, zo verteld hij. Gastvrijheid ten top!

Met een laagje stof, omringt met de geur van eucalyptus, tijm en lavendel bezoeken we Penina Hotel & Golf Resort een 5 sterren resort direct gelegen aan 3 golfbanen. We worden vriendelijk ontvangen met een verfrissend drankje in de lounge. Hier horen we over de geschiedenis van het Hotel. Mede ontstaan vanuit het fijne klimaat, bevindt zich hier namelijk het eerste 18-holes cours in Portugal, ontworpen en afgerond in 1966 door de grote Sir Henry Cotton.

Tijdens een rondleiding buiten, krijgen we kennis van de vele faciliteiten die het Hotel en resort te bieden heeft voor jong en oud. Ook horen we dat jonge kinderen hier kunnen golfen. Uiteindelijk worden we naar een apart gedeelte van de course geleid voor een heuse golf-clinic. Voor mij de eerste keer golf en neem van mij aan, het is nog best lastig die golfbal te raken. Bijzonder leuk om te ervaren!
Weer terug in het Hotel zien we de mooie kamers, de 5 mooie restaurants, waarvan er een paar nog authentiek met de sfeer van toen, prachtig! In één van de restaurants staat een mooi gedekte tafel voor ons klaar. Met het heerlijke 3 gangen diner wat hier voor ons geserveerd is, sluiten we de drie dagen persreis Algarve Family Holidays af.

Met de combinatie van vriendelijke mensen, de mooie natuur, het aangename klimaat en alle belevingen heeft de Algarve in Portugal een speciaal plekje bij mij verworven. Een ervaring om nooit te vergeten!

Met deze persreis heb ik mogen ervaren dat de Algarve in Portugal veel te bieden heeft voor jong en oud. De vele mogelijkheden maakt dat het fijn vertoeven is voor families. Het fijne klimaat maakt vakantie aangenaam ook in het voor-en naseizoen. Natuurlijk hebben we allen een vakantiebudget, ook hierin biedt de Algarve verschillende passende mogelijkheden. Bezoek Visit Portugal.com of Visit Algarve.pt voor meer informatie en ideeën. In de hoop dat mijn reisverslag jullie heeft mogen inspireren sluit ik af met; Bom feriado, em qualquer lugar, divirta-se!

 

 

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Familievakantie: Ontdek de Algarve in Portugal en laat je inspireren.