Maammm, Paappp, ik verveel me zo!


Vakantie is een periode voor kinderen waarbij ze even helemaal niets moeten.  Echt een tijd om naar uit te kijken, toch? Of voel je de momenten al aankomen…. Bij sommige kinderen slaat het namelijk pas na een aantal dagen vakantie toe, anderen hebben er gelijk al last van: VERVELING!
Kinderen die zich vervelen kunnen naast klagen een hangerig, chagrijnig en onrustig gedrag vertonen. Dit wekt uiteindelijk irritaties op bij allen. Vanuit de beste bedoelingen heb je als ouder vaak de neiging er
ALLES aan te doen om dit te voorkomen.

Ontdek de kracht van verveling😉

Verveling is goed voor je kind!
Om te beginnen is het goed te weten dat het helemaal niet verkeerd is dat je kind zich verveeld. Het is goed voor hen om te leren vrije tijd zelf in te vullen en iets van hun dag te maken. Verveling stimuleert namelijk de eigen creativiteit.  Wanneer je als ouders de vrije tijd continue probeert in te vullen, verhinder je dat je kind leert iets voor zichzelf te doen. Wanneer het ze namelijk zelf lukt om iets te verzinnen, hebben ze dit zelf gedaan en dat maakt ze zelfstandig. Leren door zelf te doen en ontdekken is belangrijk, zie het als oefenen -voor later- om bestaande problemen op te lossen. Zich even lekker kunnen en mogen vervelen levert hier een belangrijke bijdrage aan!

 

Soms is een klein beetje inspiratie genoeg om de creativiteit te prikkelen♥
Met dit gegeven kun je als ouder je kind inspireren door vooraf samen een lijstje te maken van dingen die ze graag willen doen tijdens hun vakantie. Let hierbij op dat jullie zowel activiteiten bedenken die je samen kunt doen als ook die je kind alleen kan doen. Maak hier vervolgens afspraken over. Wanneer je kind dan aangeeft zich te vervelen kun je naar het lijstje verwijzen.

  • Paar ideeën om samen te doen:
   ★Gezelschapsspelletjes
   ★Picknicken in de achtertuin of park
   ★Samen film of serie kijken inclusief popcorn
   ★Cup cakes of taart maken
   ★Met lege plastic frisdrankflessen bowlen
   ★Boodschappen doen en samen koken
  • Paar ideeën om alleen te doen:
   ★Foto’s maken/fotoboek maken
   ★Boek lezen
   ★Collage maken van familie en of vrienden foto’s
   ★Kamer opruimen en overtollige spullen op Marktplaats zetten / schenken aan een goed doel.
   ★Klusjes in huis, auto wassen voor extra zakcentje

Nog wat extra inspiratie!
Deze  100 instant doe ideeen van ‘Klasse’ kun je downloaden en uitprinten. Zoek vervolgens samen leuke activiteiten en knip deze uit. Door ze in een pot te doen, heb je altijd iets leuks om te grabbelen.

 

Verveling stimuleren
Ja, je leest het goed 😉 Het kan namelijk ook zijn dat jouw kind zich nooit weet te vervelen doordat deze teveel in schermen gedoken zit. Tijd voor een favoriet computer spel kan echt geen kwaad, maar het is goed om hierover afspraken te maken. Vraag ook wat voor spel ze doen, kijk eens mee en spreek vervolgens samen tijden af. Zo weet je wat je kind bezighoudt, blijf je betrokken en kun je o.a. voorkomen dat je kind midden in een game hoeft af te breken.

  • Ook goed om te weten!
   ★Je kind kan in jouw ogen ook verveeld lijken. Ze ogen dan heel passief terwijl ze eigenlijk best actief zijn. Op de bank hangen bijvoorbeeld kan namelijk ook een manier zijn om indrukken te verwerken of om gewoon even lekker na te denken, fantaseren, dagdromen over van alles en nog wat. Wanneer je dan aandringt en met suggesties komt, verstoor je eigenlijk een heel mooi proces.
   ★Verveling van je kind kan ook een vraag om jouw aandacht zijn. Door van tevoren momenten aan te geven wanneer je er als ouder wel of niet bent, in combinatie met wat dagelijkse exclusieve aandacht, kan deze vorm van verveling voorkomen worden.
   ★Een individuele activiteit samen met je kind is heel fijn en waardevol. Bijvoorbeeld alleen met papa of mama lunchen, winkelen of wandelen. De gesprekjes die dit kunnen opleveren tussen jullie beiden kunnen van grootte waarde zijn♥

Laat je verrassen door de creatieve, inspirerende ideeën en oplossingen waar je kind zelf mee komt. Meer rust, minder irritaties, schuldgevoel aan de kant, vervelen mag!

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.