Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Wat betekent het om autisme te hebben? Een korte uitleg met video.


Autisme is niet gemakkelijk te omschrijven. Autisme kan op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uiting komen. Daarom spreekt men van Autisme Spectrum Stoornissen (ASS).

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon, en ook per levensfase.

Autisme is aangeboren
Met een Autisme Spectrum Stoornis word je geboren en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Meestal komt het tot uiting rond de leeftijd dat er wat meer sociale contacten worden gelegd, net voor de basisschool (plus minus 3-4 jaar). Het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding.

Invloed op de ontwikkeling
Kinderen met autisme ontwikkelen zich in een andere volgorde en in een ander tempo. Sommige functies en vaardigheden ontwikkelen zich veel sneller dan bij leeftijdsgenoten, andere juist langzamer. Hierdoor kan iemand met autisme soms veel jonger lijken dan leeftijdsgenoten, en soms veel ouder. Dit wordt ook wel een ‘regenboog aan leeftijden binnen één persoon’ genoemd.

Inzicht en ondersteuning
Voor iemand met autisme is het hiermee leren omgaan erg belangrijk! Ouders en omgeving spelen hierin een belangrijke rol! Zij kunnen namelijk een (positieve of negatieve) invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme.
De volgende video geeft inzicht in wat autisme is, een duidelijk beeld van wat het voor iemand betekent en hoe familie en naasten (vrienden, school, sportvereniging) hen kunnen ondersteunen.

Bezoek de site van de Nederlandse Vereniging voor Autisme voor meer informatie.

 

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Bron: NVA-Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.