Butsen, barstjes en breuken: het leven is wat ons maakt.


Veerkracht gaat over vallen en weer opstaan, het vermogen om met tegenslagen om te gaan, groeien en ontwikkelen in aanwezigheid van uitdagingen.

In het leven kun je onderweg af en toe wat butsen en breken en vervolgens reparaties nodig hebben. Dit is onvermijdelijk, het hoort bij leven. In het repareren, het helen, kun je gebruiken wat je al hebt – inclusief jouw gebreken – om nog mooier en sterker te zijn dan je eerder al was♥

Kintsugi techniek

Bij deze Japanse techniek uit de vijftiende eeuw, gaat het erom een gebroken voorwerp op zo’n manier te herstellen dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen. Een kintsugi-meester werkt de barsten niet weg, maar accentueert ze juist door deze met goud te bedekken.

Bron van veer-kracht

In plaats van steeds te grijpen naar meer, anders, ander, beter, haalt de Kintsugi-benadering het meeste uit wat al is, benadrukt de schoonheid van wat we hebben, inclusief onze gebreken.

Al jouw opgedane ervaringen vormen voor een groot deel wie jij bent. Dit is helemaal van jou. Hierin schuilt een grote kracht die je kunt inzetten wanneer het – even – tegenzit. Met andere woorden, de ervaringen die je hebt en de persoon die je al bent, zijn voldoende.

De filosofie achter deze Japanse techniek spreekt mij erg aan. Het gaat verder dan een praktische artistieke vaardigheid: het raakt aan de symboliek van helen en veerkracht. Want het voorwerp wordt zorgvuldig in ere hersteld, het verzoent zich met zijn verleden en wordt daardoor paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

Imperfecties zien als geschenken om mee te werken, niet als schaamte om te verbergen ♥

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina.

 
Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.