Groeien door kwetsbaar durven zijn


In een wereld waarin de drang naar perfectie soms de overhand lijkt te hebben, is kwetsbaarheid juist een groot goed. Het versterkt naast de relatie met jezelf, ook de relatie met de ander wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen, in plaats van de schijn op te houden perfect, probleemloos en moeiteloos krachtig te zijn.

De kracht van kwetsbaarheid draait om de moed jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico nemen om te falen. Onlosmakelijk denk ik is het ook in de ander mogen ontdekken dat je niet alleen bent, dat iedereen zijn onzekerheden heeft en dat Iedereen er van tijd tot tijd door wordt overvallen. Het is inzien dat perfectie niet bestaat en dat winnen en verliezen beiden bij het leven horen.

Ontwijken en verbergen

Kwetsbaarheid durven tonen is iets dat we vaak afgeleerd hebben. Daarmee ontwikkeld zich het gevoel dat je je onzekerheden maar liever voor je kunt houden om bijvoorbeeld kritiek zoveel mogelijk te vermijden. Veel van jouw energie wordt vervolgens gestoken in het juist heel hard proberen te ontwijken van je kwetsbaarheden door in alles perfect proberen te zijn en vaak proberen te verbergen door een perfect plaatje te schilderen.

Kwetsbaarheid maakt je uniek

Het idee dat we ontzag en respect winnen bij anderen wanneer we ons probleemloos en moeiteloos sterk opstellen, klopt gewoon niet. Het kan zelfs een gevoel van weerzin bij anderen opwekken doordat je nep over kunt komen. Gemaakt of niet-authentiek zijn werkt niet. Eerlijk zijn, oprecht blijven en je ‘unieke’ zelf blijven werkt wel.

Wie zijn kwetsbaarheid durft te laten zien:

 • Doet zich niet groter voor
 • Komt in contact met zijn/haar schaduwkant (in plaats van deze te verstoppen of te vermijden)
 • Gaat eigen negatieve gevoelens niet uit de weg / probeert hiermee in contact te komen (verdriet, onrust, schaamte, schuld, ongeduld, boosheid, twijfel…)
 • Toont oprechte gevoelens aan de ander, laat zien wat er zich van binnen bij hem/haar afspeelt (biedt de ander kans hierin te ondersteunen)
 • Ziet fouten maken als creatieve bron om te groeien
 • Is sensitief, fijngevoelig

Inspirerende TEDtalk

Brené Brown is o.a. onderzoekster en auteur op het gebied van kwetsbaarheid, moed en schaamte en richt zich op authentiek leiderschap en oprechtheid in families. In 2010 gaf ze een presentatie over kwetsbaarheid. Toen ze op de terugweg van deze presentatie besefte dat ze daarmee precies niet datgene deed wat ze aan anderen vertelde gooide ze haar plannen om en vertelde de hele wereld haar verhaal.

 

10 tips :

 1. Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los
 2. Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los
 3. Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los
 4. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor het duister los
 5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los
 6. Geef je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los
 7. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf van eigenwaarde los
 8. Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los
 9. Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los
 10. Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Jezelf kwetsbaar op durven stellen kan tot ontzettend mooie en goede dingen leiden: Jezelf echt kunnen laten zien, echt verbinding maken (met jezelf en de ander), echt communiceren, je hart volgen, jezelf zijn, diepgang ervaren, liefde, moed, lef.. Groeien door kwetsbaar durven zijn ♥

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

 

Bronnen: Brené Brown Afbeelding: pinterest SchoolofPlay

 
 
 
Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.