Hoog Sensitieve Kinderen. Hoe je je kind hierin kunt begeleiden. 1


Voel je als ouder onmacht met verlegenheid, nachtmerries/slaapproblemen, eetproblemen, zorgen en intense emoties, die niet zozeer op anderen gericht zijn, maar gewoon plotseling tot uitbarsting kunnen komen bij je kind?
Ongewenst gedrag door middel van consequenties (straf) benaderen werkt vaak niet, je kind lijkt zelfs te worden verpletterd door straf en kritiek?
Heeft de school -mogelijk – geconstateerd dat je kind niet kan meekomen, geen interesse heeft in de lesstof, snel afgeleid is, dromerig, verlegen, zich moeilijk kan concentreren, de informatie niet begrijpt, onderpresteren, lastig gedrag vertoont,  maar heb jij thuis een heel ander beeld van je kind? Misschien is je kind hoog sensitief.

Wat is hoog sensitiviteit?
Elaine N.Aron (grondlegster van het begrip HSP-HSK).
Hoog sensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel volwassenen als kinderen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. Ze worden ook eerder overweldigd door een hoog volume of een grote hoeveelheid input ineens. Dit proberen ze te vermijden en zodoende lijken ze verlegen of timide of ‘de spelbreker’. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’. Het gaat voornamelijk om de hersenen die informatie grondiger verwerken. Deze informatieverwerking speelt zich niet alleen in de hersenen af, aangezien hoog sensitieve personen, zowel volwassen en kinderen, snellere reflexen hebben (meestal een reactie vanuit het ruggenmerg), meer invloed ondervinden van pijn, medicijnen en opwekkende middelen en vaker last hebben van een overactief immuunsysteem en allergieën. In zekere zin is hun hele lichaam ontworpen om nauwkeurig te kunnen waarnemen en evalueren wat het lichaam binnen komt. Ongeveer 15 / 20% van de bevolking is hoog sensitief.

Jongen - Column - Hoog Sensitief

Hoog sensitief is een karaktereigenschap met grote kwaliteiten als je het positief inzet. Zo kunnen hoog sensitieve personen/kinderen intenser genieten, zich beter afstemmen op- en inleven in anderen, sneller gevaren signaleren, subtiele nuances waarnemen. Verder zijn ze vaak heel creatief en niet alleen wat kunst en muziek betreft, maar ook in het bedenken van verrassende ideeën en oplossingen.
Keerzijde is dat je kind overweldigd kan worden, doordat er meer informatie wordt ingenomen die vollediger verwerkt wordt.

Hierbij beschrijf ik een paar kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap met een paar mogelijkheden om daar mee om te gaan.

Diep nadenken

  • Stellen diepzinnige vragen. Wijs voor hun leeftijd. Sterk rechtvaardigheidsgevoel en erg gewetensvol.
   ★Luister goed naar je kind, neem hier de tijd en je volle aandacht voor. Wanneer je kind erg van slag is, zorg dan voor een rustig moment later. Ruimte en rust biedt vertrouwen.

Verandering

  • Vinden plotselinge veranderingen en onverwachte gebeurtenissen niet fijn.
   ★Maak bijvoorbeeld een weekplanner en bespreek ook de afspraken die je als ouders maakt voor het weekend, dit biedt overzicht en houvast. Willen graag betrokken worden wanneer hun slaapkamer wordt veranderd. Plan bij jonge kinderen geen plotseling kappersafspraak in.

Angst en falen

  • Zijn bang om iets verkeerd te doen (perfectionistisch). Kunnen erg gefrustreerd reageren als iets niet lukt. Gevoelig voor negatief commentaar. Schrikken bijvoorbeeld snel van harde stemmen/geluiden.
   ★Leg de nadruk op wat wel goed gaat en benoem bij iets wat minder goed gaat de inzet die je ziet bij je kind. Alles hoeft niet in een keer goed te gaan. Let bij corrigeren op je toon en houding.

Emoties en gevoelens

  • Lijken gedachten te kunnen lezen. Voelen emoties en stemmingen van anderen. Veel mensen in een ruimte vinden ze vaak niet fijn.
   ★Neem aan het eind van de dag (voor het slapen) in alle rust samen de dag door. Ontspanningsoefeningen, rustige muziek kan ook heel fijn zijn. Voldoende slaap is belangrijk.

Harmonie

  • Zien de schoonheid van dingen. Stellen behoeftes van anderen voorop eigen behoeftes en kunnen moeite hebben voor zichzelf op te komen.
   ★Zorg dat er geen overvol agenda ontstaat, denk hierbij ook aan de weekenden. Hoog sensitieve kinderen hebben erg veel baadt bij rust en regelmaat.

Veel opmerken

  • Nemen subtiele veranderingen waar. Ook fysiek; Labels in kleding, strakke kleding, natte kleding worden vaak moeilijk verdragen.
   ★Dwing je kind niet tot het dragen van een kledingstuk wat niet lekker voelt of zit. Het verwijderen van labels biedt soms een goede oplossing. Met ‘misschien’ een kast vol kleding draagt je kind maar een paar favoriete kledingstukken.

Slim en creatief

  • Kunnen ‘vanuit stilte’ met verrassende oplossingen/ideeën komen.
   ★Zorg voor een rustige plek in huis (slaapkamer) waar je kind zich kan terugtrekken en zo tot zichzelf kan komen. Gun je kind ook die tijd voor zichzelf!

Meisje - Column - Hoog SensitiefOverprikkeling
Wanneer je kind overprikkeld is moet jij als ouder ingrijpen. Daarom is het goed in te kunnen grijpen om de kans op overprikkeling bij je kind te verkleinen/voorkomen. Er is namelijk geen knop die het intens beleven van -te veel- indrukken kan stoppen bij je kind. Wanneer jij bijvoorbeeld ziet dat je kind moe is, kun je je kind beter geen afspraken laten maken na school. Dit ingrijpen kan soms gepaard gaan met -hevige- tegenwerking van je kind. Echter, uit eigen ervaring met mijn dochters, ondervind ik dat het bijstaan in het reguleren van -teveel- prikkels van grote waarde is. Wanneer je kind wat ouder is kun je het natuurlijk bespreken en uitleggen.
Bovengenoemde beschreven aspecten van de karaktereigenschappen bieden jou als ouder (hoop ik) herkenning, inzicht en daaruit voortvloeiend houvast in het bijstaan en begeleiden van jouw hoog sensitieve kind♡
Heb je vragen of wil je iets delen? Welkom: Contact

Het is van groot belang dat ouders -en leerkrachten– hoog sensitiviteit vroegtijdig (h)erkennen en de kinderen daarin begeleiden om de kans op leer- en gedragsproblemen te voorkomen of te verkleinen.

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Hoog Sensitieve Kinderen. Hoe je je kind hierin kunt begeleiden.

 • Patricia

  Mooi geschreven! Zit met een traan en een grote glimlach op mijn gezicht dit nogmaals te lezen: ik heb zo’n geweldige dochter❤️