Perfect Poem – De onbereikbare ideeën van perfectie


Poëzie heeft een bijzondere uitwerking op je hersenen, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Exeter . Poëzie brengt de gedachten tot rust en prikkelt tot zelfreflectie. Bij geen enkele andere tekstsoort – ook niet bij romans en verhalen – is dit effect zo sterk.

Je komt niet alleen via de literatuur in aanraking met poëzie, ook op straat, Instagram, Internet en in de muziek, in een rap of Peotry Slam… dat maakt poëzie toegankelijk voor iedereen.

Zo zag ik dit  -indrukwekkende-  gedicht van Maia Mayor via YouTube. Maia is een lid van de Get Lit-spelers. De Get Lit-spelers kunnen tieners zijn met uiteenlopende problematieken. Ze gebruiken de kracht van poëzie om betekenis te geven aan het leven, contact te maken met vrienden, families en gemeenschappen. Het is onderdeel van Get lit – Words Ignite dat is opgericht door Diana Luby Lane met als doel tieners met een verhoogd risico, voortijdige schoolverlaters, te bereiken en de alfabetiseringsgraad onder jongeren te verhogen. Er wordt met poëzie gewerkt om geletterdheid te vergroten, jongeren sterker te maken en gemeenschappen te inspireren.

Maia Mayor’s ‘Perfect’ draagt, ondanks de monoloog die verteld wordt vanuit het perspectief van de moeder, de soms drukkende gevoelens van tieners en jong volwassenen uit, die proberen ‘de volwassen wereld’ en ‘volwassen verwachtingen’ te begrijpen.

Maia over haar gedicht ‘Perfect’:
“Ik heb jarenlang gestreefd naar onbereikbare ideeën van perfectie, maar ik beschouw dit gedicht als een zeer belangrijke herinnering dat perfectie niet ter zake doet. We zijn allemaal inherent gebrekkig. Er zal altijd een crack zijn in alles. Maar dat is waar je het licht vindt. Dat is waar de rauwe eerlijkheid en de schoonheid van kwetsbaarheid liggen.”

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns van Stella, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.