Tegenslagen, ze horen erbij!


Tegenslagen horen erbij, het leven gaat immers niet over rozen. Velen die dit beamen zullen zich toch dikwijls gedragen alsof dat eigenlijk wel zo zou moeten zijn. Bijna alsof tegenslagen er eigenlijk niet zouden moeten zijn in het streven naar een leven waarin altijd alles goed moet gaan. Deze gedachten maakt het omgaan met tegenslagen een stuk lastiger.

Obstakels overwinnen of ergens in groeien, ontstaat als we accepteren dat het leven vaak anders gaat dan we zouden willen. Wat betekent dat we niet opgeven en ons verzetten omdat het voor nu allemaal even tegen zit, maar realiseren en accepteren dat tegenslagen erbij horen.

“Het is onzinnig om alle rozen te haten omdat één doorn je heeft gestoken, om alle dromen op te geven omdat één ervan niet is uitgekomen, om alle pogingen op te geven omdat er één is mislukt.”

Denken en ons brein.

Elke tegenslag heeft tijd nodig om te worden verwerkt. Dit vraagt tijd en aandacht. Tegenslagen, in welke vorm dan ook, worden belemmerend als je er geen ruimte aan geeft, als het er niet mag zijn. Op die momenten aangestuurd omdat we graag de controle behouden over de situatie en over ons gevoel hierover, kunnen processen in het brein met het verwerken van tegenslagen ons nogal eens in de weg zitten. Vaak ook omdat we het willen snappen. Hier kan de doorn pijnlijk prikken, want hoe meer we nadenken over problemen hoe groter ze kunnen worden. Wat ons vervolgens juist belemmerd in het werkelijk snappen; in het echt begrijpen waarom, in inzicht verrijken, in onze ontwikkeling en groei.

Ruimte geven

Het accepteren van tegenslagen wil niet zeggen dat bijvoorbeeld onze emoties minder worden. Wat ons wel vaak in de weg staat is de angst om hier niet aan te kunnen ontsnappen. Dat is dus niet zo, want elke situatie verandert; de manier waarop je ernaar kijkt, hoe je je voelt en daarmee je gedachten. Ruimte geven aan het proces dat door een tegenslag wordt ingezet, maakt dat dat proces alleen maar sneller gaat. Het maakt dat je er op een constructieve manier mee aan de slag gaat. Het zorgt ervoor dat je ruimte in je hoofd krijgt om te zien hoe je verder kunt. Bewust ontdekken; waarom het nu mis ging, wat je anders kunt doen, wat je nodig hebt, wat je tegenhoudt, enzovoorts. Maar ook in het ontdekken dat er soms helemaal geen oplossing (nodig) is, dat het bijvoorbeeld niet aan of van jou is of hoeft te zijn.

Tegenslagen vertellen je vaak om een stap terug te doen, om jezelf meer tijd te gunnen

 Accepteren

    • Acceptatie van mogelijke tegenslagen neemt veel gepieker, irritatie en frustratie weg, waardoor je meer energie overhoudt om na te denken hoe jij met de tegenslag of teleurstelling om wilt gaan.

Perspectief

    • Tegenslagen en teleurstellingen proberen te relativeren door ze te plaatsen in een groter geheel; Maakt je gevoel (emoties) de situatie groter dan het is? Is het probleem dat is ontstaan echt zo groot? Als die negatieve gevoelens langzaam in sterkte afnemen, is het dan nog steeds een heel groot probleem of kun je het meer in perspectief brengen?

Bouwen aan zelfvertrouwen

    • Tegenslagen kunnen je zelfvertrouwen een behoorlijke knauw geven. Vertrouw op jezelf dat je met deze vervelende situatie om kunt gaan. Neem eens een stap terug, ga niet voor het snelle resultaat. Jouw inspanningen leiden echt ergens naar toe! Denk eens aan eerdere situaties die goed zijn gegaan, terwijl deze aanvankelijk niet goed leken te gaan.

Oplossingsgericht denken

    • Door wat meer afstand te nemen krijg je meer inzicht en ontdek je dat voor de meeste situaties wel een oplossing denkbaar is. Vaak zijn er zelfs meerdere oplossingen mogelijk. Betrek ook je omgeving, iedereen heeft weer eigen ervaringen en inzichten om te delen. Maak dan wel vooral een keuze voor een oplossing waar jij je goed bij voelt!

Het proces richting einddoel

    • Als je je einddoel voor ogen houdt, ga je makkelijker om met de hobbels en prikkels die je onderweg ongetwijfeld zult tegenkomen. Tegenslagen zien als een onlosmakelijk onderdeel van het proces richting je einddoel! Met dit besef kun je een groter gevoel van voldoening ervaren van de door jouw overwonnen hobbels.

Tegenslagen… bekijken van een afstand… een positief prikkelend effect… genieten van het proces!

 

Bron: quote onder afbeelding doornen; Antoine de Saint-Exupéry

Heb je vragen of wil je iets delen? ik hoor graag van je!

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina.

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.