Hoogsensitief – Tot hier en niet verder…Verken je grenzen!


Hoogsensitieve mensen zijn geneigd andere mensen eerst te helpen waarbij ze vaak hun eigen verlangens opzij zetten. Dit gebeurt deels omdat zij intuïtief weten wat anderen nodig hebben.

Met onder andere een combinatie van een zorgzaam karakter, energieën en emoties van anderen die vaak accuraat worden aangevoeld, wordt de kans vergroot dat ook mensen worden aangetrokken die hier misbruik van kunnen maken.

Dit maakt het niet altijd makkelijk om bij jezelf te blijven, jezelf te beschermen. Ook kan het soms lastig zijn te onderscheiden wat van jou of van de ander is. Waar veel hoogsensitieve mensen dan ook regelmatig tegenaan lopen is dat ze hun kracht als het ware weggeven, met als gevolg dat hun eigen energie hierin wegvloeit. Ze lopen leeg en raken uitgeput.

Wanneer hoogsensitieve mensen overweldigd worden door stressvolle emoties kunnen ze last krijgen van sombere gevoelens, chronische vermoeidheid, paniekaanvallen of andere fysieke klachten.

Tot hier en niet verder!

Is bovenstaande herkenbaar voor jou?

Dan ervaar jij ook regelmatig dat het een hele uitdaging kan zijn om grenzen te stellen terwijl je de noodzaak hiervan regelmatig tot in je diepste kunt voelen. Want oeffff, wat kun je je soms kwetsbaar, volkomen uit balans en alleen voelen.

Grenzen stellen start met besef, zelfkennis en meer vertrouwen hebben in jezelf. ‘Maar waar begin ik dan?’, vraag je jezelf misschien -al enige tijd- af.

Verken je grenzen

Vertrouw op je enorm sterke intuïtie en verken je grenzen:

    • Wat is gepast of wat is ongepast?
    • Wat voelt voor jou wel of niet goed?

Wanneer iemand bijvoorbeeld negatief of manipulerend gedrag uitstraalt, dan voelt dit niet goed en ligt hier dus voor jou een grens! Besef dat het soms goed en écht nodig is om die grens te trekken. Je hoeft hierbij niet te twijfelen aan je intuïtieve beoordelingsvermogen, deze is namelijk meestal ‘spot on’, accuraat en ‘to the point’.

Grenzen aangeven!

Grenzen stellen

Aan jou vervolgens de taak je niet schuldig te voelen, want:

    • Jij weet dat je niet iedereen overal en altijd hoeft en kunt helpen of tevreden kunt stellen.
    • Jij weet dat het goed is om jezelf terug te trekken in bepaalde situaties of bij bepaalde personen.
    • Jij weet dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden net zo min als jij de ander. En dat dat oké is.

Weet je, als iemand jou iets wil geven wat jij niet wil, hoef je het niet aan te nemen. Je mag het teruggeven en soms zelfs gewoon laten liggen.

Met grenzen stellen voor jezelf stel je tegelijk ook grenzen voor de ander. Tot- hier- en- niet- verder voor jou geeft de ander ook inzicht in bijvoorbeeld zijn of haar gedragingen binnen een situatie. Wel zo eerlijk en waardevol toch? Hoe de ander dit vervolgens ontvangt valt onder de verantwoordelijkheid van de ander, dit is niet -langer meer – van of aan jou.

Yes!! Voel die ruimte en lucht…

Yes!

Jij (her-)kent je grenzen en komt voor jezelf op. Natuurlijk zal dit gepaard gaan met vallen en WEER opstaan. Jezelf tegenkomen in het stellen van grenzen blijft een uitdaging die hoort bij jouw temperament, jouw karaktereigenschap. Uitdagingen hoe groot of klein, die het iedere keer verdienen om te worden aangegaan met meer vertrouwen in jezelf, in JOU, want dat verdien jij, o Yes you do!

 

Misschien ook interessant: Hoogsensitief? Ontdek je kracht!

Heb je vragen of wil je iets delen? Laat me weten, ik hoor graag van je!

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina.

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.