Bewust in contact met jezelf en anderen. Durf jij jezelf te laten zien?


Een goed contact met de ander ontstaat wanneer jij in goed contact bent met jezelf. Durf jij jezelf te laten zien in contact met de ander?

We hebben elkaar nodig om te groeien en te ontwikkelen. In contact met de ander kun je iets geven of leren. Je inspireert, prikkelt en laat elkaar iets zien, als een spiegel.

Sommige contact momenten voelen heel fijn, andere verlopen stroef en andere kunnen confronterend en zelfs pijnlijk zijn.

Triggerpoints

    • Misschien raakt het een verborgen pijn of verdriet.
    • Misschien vind je het lastig om woorden te geven aan je gevoel.
    • Misschien vind je het moeilijk om kritiek te ontvangen en/of te geven (verdediging/dichtklappen).
    • Misschien spreek je iemand liever niet aan op gedrag uit angst om de harmonie te verstoren.
    • Misschien heb je nog niet voldoende mogelijkheden gehad om jezelf (beter) te leren kennen.
    • Misschien laat je je gemakkelijk ‘overrulen’ in een gesprek.
    • Misschien doet de ander juist iets wat jij nog niet kan of durft.
    • Misschien stel je het belang van anderen voorop, waardoor je jezelf vergeet.

Hoe blijf je verbindend wanneer je zelf getriggerd word?

Wanneer je wordt getriggerd kan het nodig zijn om enig afstand te nemen om er op een later moment op terug te komen. Geef hierbij wel aan dat je bent geraakt. Niet laten liggen! Voor jou en de ander een moment om van te leren door te reflecteren en het ontwikkelen van zelfkennis.

Je gevoelens zo accuraat mogelijk kunnen benoemen, is het belangrijkste onderdeel van zelfkennis. In plaats van “ik voel me niet gelukkig” kunnen zeggen “ik voel me bang” of “ik voel me verdrietig” betekent niet alleen dat je bewuster bent van je gevoelens, maar ook van de gedachten die tot deze gevoelens leiden. Hiermee bedoel ik dat je zelfbewust bent van de manier waarop je een situatie, een gedrag van jezelf of van anderen vertaalt. Welke snaren er worden geraakt bij jou.

Door rustig en vanuit afstand te kijken naar jezelf doorbreek je de vanzelfsprekendheid waarmee je gedragingen, belevingen en reacties hierop plaatsvinden. Je wordt als het ware minder geleid door wat er op dat moment bij jou geraakt wordt. Hierdoor blijf je rustig binnen de situatie, in plaats van dat je wordt meegesleept. Er ontstaat ruimte tussen jou en de betreffende gedachte of gevoel, er ontstaat ruimte voor jou en de ander.

Hoe blijf je bij jezelf en sluit je toch aan bij de ander?

Bewust zijn van je gevoelens betekent ook beseffen dat je soms meerdere vaak tegenstrijdige gevoelens hebt over iets of iemand: “ik ben bang maar ook trots”, “ik hou van je en ik ben boos op je”. Je gevoelens zorgvuldig kunnen benoemen en uiten, vormt de kern en voorwaarde van emotionele intimiteit met jezelf en anderen.

Wees bewust van wat je uitzendt in gedachten (energie) naar een ander, maar ook naar jezelf. Kijken naar jezelf houdt in dat je je los kunt maken van wat er in je omgaat en van wat er van je uitgaat.

Laat ook eventuele overtuigingen los:

    • De ander vind me niet interessant, goed genoeg.
    • De ander heeft niet dezelfde behoefte.
    • De ander wijst mij af als ik mijn echte zelf laat zien.
    • De ander is uitsluitend oppervlakkig en zal oordelen.

Met naar jezelf kijken draait het niet alleen om het positief denken bezien door een vrolijk gekleurde bril. Obstakels, knelpunten mogen ook worden gezien. Niemand is perfect! Overmatig positieve gedachten kunnen namelijk net zo belemmerend zijn als het hebben van overmatig negatieve gedachten. Van ‘zonder pieken geen dalen’ of van ‘alles wat aandacht krijgt groeit’ heb je vast wel eens gehoord. Nuances, het minder leuke verdient net zoveel aandacht als het leuke.

Met het echte plaatje, masker(s) af de juiste besluiten nemen waarmee je het beste uit jezelf kunt halen. Met name realistisch en rationeel denken, je gedachten kunnen uitdagen (zelfreflectie). Kijk bijvoorbeeld ook eens naar jezelf zoals je naar een ander zou kunnen kijken. Waarbij je emoties niet negeert en probeert te begrijpen hoe emoties van invloed zijn op je gedachten, je gedrag en daarmee je blik op jezelf en de mensen om je heen.

Kijken naar jezelf stelt je in staat de ander goed te zien en andersom.

Bewust in contact zijn met jezelf en de ander vind altijd plaats op verschillende niveaus. Er is immers altijd sprake van een wisselwerking. Zo vind je verschillende overeenkomsten en deel je in ieder contact weer een ander deel van jezelf. Bij de één blijft het wat luchtiger en houd je het wat meer op de oppervlakte en bij de ander laat je iets meer zien van jezelf en stijg je samen misschien zelfs naar een dieper niveau. Vanuit dit besef, harmonie en wederzijds respect kunnen kleurrijke en waardevolle verbindingen ontstaan.

Weet je, niemand is perfect en niemand is hetzelfde. Zo zullen er altijd situaties voorkomen in contact met de ander waar je niet blij van wordt. Of dit nu binnen je relatie, vriendschap, familie of je werk plaatsvind, praat er met elkaar over, onderzoek, probeer te begrijpen. Praat ook over de dingen die je dwars zitten, die belangrijk voor je zijn. Uiteindelijk maakt het je relatie sterker, doordat je de ander beter gaat begrijpen en de ander jou!

In sommige situaties bereik je meer door een beetje mee te bewegen dan volledig je weerstand te bieden. Op die momenten pas je jezelf ‘evenwichtig’ aan om de nodige balans te waarborgen. Wel zo belangrijk om ‘binnen dit evenwichtig’ niet jezelf uit het oog te verliezen om vervolgens de beoogde balans kwijt te raken. Want soms is het goed om met de stroom mee te gaan, maar soms is het gewoon net zo nodig (tegen de stroom in) je eigen golven te maken.

Jezelf zijn, jezelf laten zien maakt soms kwetsbaar, maar dat is voor de ander precies zo! Juist wanneer gevoelige snaren mogen worden geraakt, ontdekken we van elkaar waarom, hoe en wat de ander beweegt. En dat is bijna net zo belangrijk als bij het bespelen van een gitaar, want pas als de snaren goed staan, niet te strak en niet te los, kun je (mooie) muziek maken♥

Heb je vragen of wil je iets delen? Laat me weten, ik hoor het graag!

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.