Hoogsensitief – Ontdek je kracht! 2


Omdat een hoogsensitieve persoonlijkheid genetisch is en deel uitmaakt van je overgeërfde kenmerken, is deze moeilijk aan te passen, te manipuleren of te veranderen. Door beter te begrijpen wat deze karaktereigenschap inhoudt en hoe je deze in kunt zetten, kun je als persoon zelf veel profijt hebben van dit prachtige temperament.

Afbeelding insta@worry–Lines

Zo heb ik zelf mogen ontdekken dat je nauwelijks negatieve effecten van je hoogsensitiviteit hoeft te ervaren. Bijvoorbeeld door overprikkeling voor te blijven, of de gevolgen te accepteren met voldoende hersteltijd. Zo bouw ik bijvoorbeeld per dag altijd even hersteltijd in. Een klein moment voor mezelf: muziek, beweging, een warm kop thee, een douche aan het eind van de dag.. , iets dat me rustig maakt en me tijd geeft de prikkels van die dag te verwerken.

Graag deel ik een  aantal  krachten en valkuilen van deze mooie en soms uitdagend, prikkelende karaktereigenschap♥

Zorgzaam en toegewijd

Een van de prachtige kwaliteiten die je hebt is je toegewijde zorgzaamheid. Fijn voor de ander die zich al snel begrepen en gehoord mag voelen bij jou. Ook fijn voor jezelf want geven voelt voor jou ook goed. Je haalt hier veel energie uit.

 • Dit is tevens een kwaliteit met een grote valkuil wanneer je hierbij niet voldoende voor jezelf zorgt. Wees erop bedacht dat mede door jouw empathisch vermogen, emoties en gevoelens van de ander verwarrend kunnen zijn. Het kan soms moeilijk zijn te onderscheiden wat van jou of van de ander is. Goed voor jezelf zorgen, ontdekken, weten en kunnen aangeven waar je grenzen liggen is een pré.

Goed luisteren

Met jouw inlevingsvermogen en betrokkenheid kun je goed luisteren. Je houdt van diepgaande gesprekken en vraagt door wanneer mensen hun verhaal vertellen. Mensen voelen zich daardoor gezien en gehoord door jou.

 • Luister ook goed naar jezelf. Zit jij goed in je energie en ruimte om op dit moment naar de ander te luisteren? Soms kun je beter een ander moment kiezen.

Zorgvuldig

Je denkt vaak diep na voordat je iets doet, of voordat je iets beslist. Je bekijkt de situatie van alle kanten en zet alle opties tegen elkaar af. Hiermee zie jij misschien net die ene obstakel wat de ander over het hoofd ziet. Je bent nauwkeurig en goed in het creëren van overzicht.

 • Denk hierbij ook aan de neiging tot perfectionisme (alles goed willen doen), geen fouten willen maken (angst om te falen). Je bent misschien geen snelle beslisser, maar je besluiten zijn vaak weloverwogen! Geef en gun jezelf die ruimte.

Gewetensvol

Eerlijkheid en kijken naar jouw aandeel in een situatie (zelfreflectie) staat bij jou voorop. Dat zijn prachtige kwaliteiten. Het hierin doorschieten wanneer je het belang van de ander voorop stelt, jezelf soms wegcijfert en te veel verantwoordelijkheid neemt voor zaken die eigenlijk voor rekening zijn van de ander, is hierbij een valkuil.

 • Onoprechtheid van anderen vallen jou extra op en dat maakt het soms lastig hiermee om te gaan. Bij jezelf blijven kan lastig zijn, onthoud dat wat jou opvalt meer zegt over de ander.

Regelmaat

Jouw biologische klok staat redelijk scherp afgesteld. Zo voel jij jezelf meest optimaal met een redelijk vast slaap en eet patroon (tijdstip). Wanneer je uitgerust bent, ben je beter bestand tegen overprikkeling en is het makkelijker om je emoties te doorgronden.

 • De prikkels die je overdag opdoet, kunnen naast piekeren je slaapritme gemakkelijk beïnvloeden. Zorg voor een slow down- ritueel aan het einde van de dag: Douche in de avond de dag van je af, verander van overdag werk- kleding in een comfy outfit, zet je telefoon (notificaties) uit en breng jezelf in een relaxmodes.

Overzicht en controle

Jij hebt behoefte en hecht waarde aan overzicht, want overzicht helpt onder andere om je hoofd leeg maken. Om niet onverwacht voor verrassingen komen te staan plan jij het liefst, ook hebben ‘bepaalde’ voorwerpen een vaste plek (naast rust ook minder zoeken;-).

 • Wanneer je plotseling wordt overvallen, bijvoorbeeld met een taak, opdracht of beoordeling kun je dichtklappen. Ook wanneer er op je vingers gekeken wordt kun je het overzicht en controle even helemaal kwijt zijn.

Veerkracht

Omdat je het leven intens ervaart, kan het voorkomen dat je ‘naast momenten’ soms zelfs dagen van slag kunt zijn. Maar je kunt ook intens genieten en je zit zeker niet bij de pakken neer. Zo ontdek jij steeds weer de motivatie om met jouw realistisch positieve blik wat van je leven te maken en daar zit je veerkracht!

 • Onthoud op die momenten van je overweldigd voelen, dat deze weer voorbijgaan, want die veerkracht bezit je!

Nuances waarnemen

Het waarnemen van nuances heeft vele voordelen, zo zie je al gauw hoe iemand in z’n vel zit. Ook voel je de sfeer in een ruimte goed aan en weet je wat er soms ontbreekt of juist nodig is.

 • Het waarnemen van alle nuances maakt ook dat je (extra) tijd nodig hebt om alle indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat je die tijd neemt, zodat je overprikkeling kunt voorkomen.

Diep nadenken

Wanneer er iets aan de hand is of jouw mening wordt gevraagd, overweeg je zorgvuldig alle kanten van de situatie en laat je het eerst goed bezinken alvorens je met een mening komt of tot actie overgaat. Een mooie kwaliteit voor afgewogen beslissingen.

 • Mensen om je heen zijn vaak wat sneller in hun reacties, dit kan een hele uitdaging zijn. Laat je niet opjagen, binnen dit proces van overwegen maak jij gebruik van meerdere gebieden in je hersenen, dit kost jou wat meer procestijd.

Tijd voor jezelf

Je kunt je prima alleen vermaken en je hoeft niet steeds voor vermaak de deur uit. De rust van thuis of de natuur om even bij te komen van bijvoorbeeld een drukke dag doen jou al veel goed. Veel heb jij niet nodig, je voelt je niet snel alleen of verveelt (voor combinatie HSP/HSS* kan dit anders werken).

*HSP is van nature rustig en meer introvert, HSS ‘High Sensation Seeker’ heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Volgens Elaine Aron, komt een combinatie (70%HSP – 30%HSS) regelmatig voor. Dus misschien kun jij je deels vinden in de kenmerken van HSP, maar heb je ook regelmatig behoefte aan uitdaging en prikkels. Dit kan soms verwarrend voor jezelf of anderen zijn. Want als je beide eigenschappen hebt, kan het zijn dat het soms voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie gaan. Het gevoelige deel HSP, wat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS deel, wat op zoek is naar avontuur, spanning en risico’s.

 • Plan af en toe me-time! Maak die ongeplande wandeling, luister je favo playlist met eventueel je voeten van de vloer, pak een fijn boek, neem een uitgebreid bad, chill met een film of serie, waag je aan nieuwe recepturen en tover een nieuw gerecht….., of gewoon even helemaal niets!

Extra intens genieten

Dit is een van de belangrijkste kwaliteiten. Ook de waarde van het stil kunnen genieten, het GROOTSE in het kleine kunnen zien, kan compenserend zijn voor alles wat hard binnenkomt bij jou.

 • Het is daarom belangrijk om regelmatig iets te doen waar je van geniet. Het helpt je bij het omgaan en verwerken. Het houd je in balans!

 

Van harte hoop ik dat je middels dit artikel meer inzicht en inspiratie hebt opgedaan die jou liefdevol(ler) laat kijken naar jezelf. Dat je hebt mogen ontdekken en er datgene uit mag halen wat voor jou werkt, jou kracht geeft en jouw eigenwaarde versterkt. Dat jij meer profijt mag gaan ervaren van dit prachtige temperament♥

 

Heb je vragen of wil je iets delen? Laat me weten, ik hoor het graag!

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina. Hier vind je verschillende artikelen, columns, tips, leuke en handige weetjes…en meer…

Ps; misschien ook interessant: Hoogsensitiviteit bezien vanuit de wetenschap of deze over Hoogsensitiviteit bij kinderen

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Hoogsensitief – Ontdek je kracht!