De Kracht van de ‘2 Minuten Regel’: Met kleine stappen naar grote verandering


We hebben allemaal wel eens moeite om ergens aan te beginnen. De drempel lijkt te hoog, de taak te overweldigend. Of we houden ons ‘onbewust’ vast aan gewoontes die uitstelgedrag juist in de hand werken.

Wat als er een eenvoudige strategie bestaat om die eerste stap te zetten en de bal aan het rollen te krijgen….. Dat is waar de “2 minuten regel” van pas komt. Geïntroduceerd door schrijver James Clear, is deze regel gebaseerd op het idee dat het investeren van slechts twee minuten aan een taak of activiteit kan leiden tot grotere motivatie, structuur en succes.

Binnen mijn coaching stel ik ‘onder andere’ deze techniek wel eens voor. De reacties zijn regelmatig positief en gaan er vaak over dat er beweging ontstaat in wat voorheen vast zat of maar niet van de grond kwam.

Laten we de kracht van de “2 minuten regel” eens verder verkennen. Misschien raak je geïnspireerd en krijg je spontaan een idee om het toe te passen.

Gewoonte

Zoals ik net al aangaf verwijst de “2 minuten regel” van James Clear*, naar zijn idee dat je elke gewoonte kunt starten door het in slechts twee minuten te doen. Het idee erachter is dat je een gewoonte begint met een zeer kleine, haalbare actie die minder dan twee minuten duurt. Door de drempel laag te houden, maak je het makkelijker om de gewoonte te starten en daarmee is de kans groter dat je ermee doorgaat.

Als je bijvoorbeeld wilt beginnen met het lezen van boeken, kun je beginnen met slechts twee minuten per dag te lezen. Dit maakt het minder overweldigend en helpt je om de gewoonte op te bouwen. Het uiteindelijke doel is om geleidelijk de tijd en inspanning die je besteedt aan de gewoonte te verhogen, totdat het een natuurlijk onderdeel van je routine wordt.

Een aantal voorbeelden:

  • Als je wilt beginnen met sporten: Trek je sportkleding aan en doe twee minuten lang wat eenvoudige oefeningen, zoals rek en strek of squats.
  • Als je wilt beginnen met schrijven: Zet een timer voor twee minuten en schrijf zoveel mogelijk op. Het maakt niet uit wat je schrijft, het doel is gewoon om in de gewoonte van het schrijven te komen.
  • Als je wilt beginnen met mediteren: Neem plaats, sluit je ogen en mediteer twee minuten lang. Focus je op je ademhaling of gebruik een geleide meditatie-app om je te begeleiden.
  • Als je wilt beginnen met een opruimgewoonte: Kies een klein gebied, zoals een lade of een plank, en besteed twee minuten aan het opruimen ervan. Sorteer items, gooi weg wat je niet nodig hebt en zet dingen op hun plaats.
  • Als je wilt beginnen met lezen: Lees twee minuten lang een boek of artikel. Het maakt niet uit hoeveel pagina’s je leest, het gaat erom dat je de gewoonte van lezen in je dagelijkse routine opneemt.

Onthoud dat het doel van de “2 minuten regel” is om de drempel laag te houden en structuur op te bouwen. Na verloop van tijd kun je de tijd geleidelijk verlengen en de gewoonte verder uitbreiden.

Motivatie

Het helpt bij het opbouwen van motivatie. Deze aanpak helpt bij motivatie op verschillende manieren:

  • Overweldiging verminderen: Het idee van slechts twee minuten investeren maakt de taak minder intimiderend en overweldigend. Hierdoor voel je je meer geneigd om eraan te beginnen.
  • Creëren van beweging: Zodra je begint, creëer je vaak een gevoel van energie. Het kost minder moeite om door te gaan nadat je de eerste twee minuten hebt volbracht. Dit helpt bij het opbouwen van de gewoonte en het vergroten van motivatie.
  • Positieve ervaringen opbouwen: Door consistent twee minuten aan een taak of gewoonte te besteden, bouw je positieve ervaringen op. Deze positieve ervaringen kunnen je motivatie vergroten en je aanmoedigen om meer tijd en energie te investeren.

Houd er wel rekening mee dat de “2 minuten regel” vooral gericht is op het initiëren van een activiteit. Het is belangrijk om na de eerste twee minuten de tijd te verlengen en een langere toewijding aan de taak of gewoonte op te bouwen. Dit zal helpen om duurzame motivatie te behouden en de gewenste resultaten te bereiken.

Verschillende situaties

De “2 minutenregel” kan nuttig zijn in verschillende situaties:

  • Uitstelgedrag: Als je de neiging hebt om taken uit te stellen of moeite hebt om de eerste stap te zetten, kan de “2 minuten regel” je helpen om die drempel te overwinnen en aan de slag te gaan.
  • Volle agenda: Voor degenen die een drukke agenda hebben en moeite hebben om tijd vrij te maken voor bepaalde activiteiten, kan het investeren van slechts twee minuten een haalbare manier zijn om structuur op te bouwen.
  • Studie: Voor studenten kan de “2 minuten regel” helpen bij het opbouwen van effectieve studiegewoonten, het starten met huiswerk en het beheren van academische taken.
  • Werk: Werkende professionals kunnen de “2 minuten regel” toepassen om kleine taken snel af te handelen, zoals e-mailbeheer, communicatie of planning, om zo productiever te zijn gedurende de dag.
  • Gewoontevormers: Voor degenen die nieuwe gewoonten willen ontwikkelen, kan de “2 minuten regel” een krachtige manier zijn om de gewoonte te initiëren en structuur op te bouwen.

 

Probeer het uit en zie hoe het voor jou werkt. Onthoud dat motivatie een persoonlijke en individuele ervaring is, dus experimenteer en vind de benadering die het beste bij jou past.

 

Samengevat:

De “2 minuten regel” is flexibel en kan worden toegepast op verschillende gebieden van het leven. Of het nu gaat om productiviteit, studie, werk, gezondheid, organisatie of gewoontevorming, de regel kan een effectieve manier zijn om de eerste stap te zetten, beweging op te bouwen en structurele vooruitgang te boeken. Door slechts twee minuten te investeren, kun je de drempel verlagen, uitstelgedrag verminderen en positieve veranderingen in gang zetten. Het mooie van deze regel is dat je deze kunt aanpassen aan jouw specifieke doelen en behoeften. Dus of je nu kleine taken wilt voltooien, nieuwe gewoonten wilt ontwikkelen of jezelf wilt motiveren, de “2 minuten regel” kan een handige tool zijn om je op weg te helpen♥ Succes!

 

Stella Coaching heeft ook een Facebook pagina.

 

*James Clear is een schrijver en spreker op het gebied van gewoontevorming en productiviteit. Hij staat bekend om zijn boek ” Atomic Habits “waarin hij verschillende strategieën deelt om positieve gewoonten te ontwikkelen en slechte gewoonten te doorbreken.

Sharing is caring

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.